AKCIJA „APIBĖK MOKYKLĄ“

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras (toliau – SMLPC), remdamasis Škotijos patirtimi ir palaikydamas „Judriosios pertraukos“ idėjas, iniciavo akciją „Apibėk mokyklą“, prie kurios prisijungė ir mūsų mokykla. Akcijoje dalyvavo priešmokyklinio ugdymo grupių bei 1-4 klasių mokiniai, mokytojai, keletas administracijos darbuotojų. Akcija buvo vykdoma kasdien, rugsėjo 7 – 20 dienomis, po trijų pamokų.

Tai akcija, kuri buvo lengvai įgyvendinama ir nieko nekainavo. Dalyvaujant joje nereikėjo jokios ypatingos įrangos ar sportinės aprangos. Visi dalyviai bėgo arba ėjo vilkėdami kasdieninę mokyklinę aprangą. Bėgimui pasirinkta buvo saugi zona – bėgimas aplink stadioną. Bėgdami arba eidami galėjo pabūti kartu su savo draugais ar pabendrauti su mokytojomis kitoje aplinkoje. Kasdien maždaug apie 280 dalyvių rinkosi į stadioną, kad pakvėpuotų grynu oru, aktyviai pajudėtų. Grįžę į klases visi dalyviai fiksavo savo nueitą ar nubėgtą atstumą. Peržvelgus rezultatus, nustatėme, jog didžiausias, vieno mokinio, nukeliautas atstumas per visą akcijos laikotarpį buvo 29000 metrų (29 km). Iš 15 dalyvavusių klasių, atrodo ištvermingiausi turėtų būti vyriausi mokiniai – ketvirtokai, tačiau paskaičiavus bendrus klasių atstumus, ilgiausią kelią nukeliavo 3b klasės mokiniai. Pagal susumuotus visus rezultatus, iš viso akcijos laikotarpiu buvo nueita/nubėgta  1417 km.

Pati akcija patiko visai mokyklos bendruomenei. Mokiniai nuskambėjus skambučiui iš pamokos nelaukdami jį lydinčios mokytojos skubėdavo į stadioną. Tokios pertraukos naudingos, kadangi vaikai ir mokytojai poilsiauja gryname ore, judresni mokiniai „išsikrauna“ būna ramesni, geriau susikaupia pamokų metu. Pasibaigus akcijai tiek mokiniai tiek mokytojai tarėsi, jog akciją vykdys visus mokslo metus.

 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Birutė Vitkauskaitė