Kuprinių svėrimo akcija

Taisyklinga kūno laikysena – tai išorinio grožio ir vidinės darnos atspindys. Ji sudaro optimalias sąlygas krūtinės ląstos, dubens, galūnių kaulų ir vidaus organų vystymuisi ir veiklai. Todėl jos formavimu būtina rūpintis nuo pat vaikystės. Netaisyklinga kūno laikysena retai būna įgimta, jai įtaką daro netinkama aplinka: kai vaikas miega minkštoje lovoje su aukštomis pagalvėmis, sėdi persikreipęs, per mažai juda arba dirba tokius darbus, kurių krūvis neatitinka vaiko amžiui būdingų morfologinių ir fiziologinių ypatumų.

Įvairiais tyrimais įrodyta per daug sveriančių ar netinkamai nešiojamų kuprinių įtaka kaklo, pečių, nugaros skausmų, pasunkėjusio kvėpavimo bei netaisyklingos laikysenos vystymuisi. Dėl per sunkių nešulių nešiojimo vaikams gali prasidėti nugaros skausmai arba vadinama jaunatvinė osteochondrozė, kuri vėliau dešimčia metų anksčiau sukels senatvinę osteochondrozę.

Kiekvienais metais siūloma vykdyti mokinių kuprinių svėrimo akciją, prie jos prisijungia ir progimnazija. Rugsėjo mėnesį vykdomoje akcijoje dalyvavo visų 2, 3 ir 4 klasių mokiniai. Akcijos metu sužinoma, ar vaikai nešiojasi į mokyklą ne per sunkias kuprines. Užsiėmimų metu vaikams priminta kaip reikia taisyklingai sėdėti, aptartos kuprinių nešiojimo taisyklės. Pasitaiko, jog mažieji mokinukai stengiasi būti stropūs, atsinešti visas priemones į mokyklą, nors tą dieną jos nereikalingos. Tame tarpe pasitaiko sunkių, tai dienai nereikalingų vadovėlių, sąsiuvinių. Šios akcijos metu buvo svarbu ne tik pasvėrus kuprinę įvertinti jos svorį, ar ne per sunki, pagal mokinio kūno masę, bet taip pat įvertinti kuprinės tipą. Kuprinės tipai gali būti: kuprinė su vienu diržu, su dviem diržais arba tik su viena rankena. Be abejo svarbu atkreipti dėmesį kaip nešiojamos kuprinės – ar ant abiejų pečių, ant vieno peties ar rankoje. Patikrinta, kiek mokinių turi atšvaitus pritvirtintus ant kuprinių.

Užsiėmimų metu buvo pasverta 171 kuprinė. Pagal gautus rezultatus beveik pusė (47,95 %) pasvertų kuprinių, remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, neviršija 10 proc. geriausio rekomenduojamo kuprinės svorio nuo mokinio kūno masės. Beveik 43 % mokinių nešioja kuprines sveriančias 10-15 % jų kūno masės. Apie 9 % mokinių kuprinės svoris viršija daugiau kaip 15 % jų kūno masės. Po vieną sunkiausią kuprinę pasverta 4b ir 4c klasėse. Kuprinių svoris buvo po 5,9 kg. Visos svertos kuprinės buvo su dviem diržais. Tik vienas akcijos metu mokinys prisipažino, kad kuprinę nešioja netaisyklingai – ant vieno peties. Iš akcijoje dalyvavusių, 111 mokinių turėjo prisisegę atšvaitus ant savo kuprinių. Tie, kurie atšvaitų neturėjo, buvo įspėti, jog atšvaitą segėti būtina, dėl jų pačių saugumo.

Tikimasi, jog vaikai atkreips dėmesį į gautas pastabas ir labiau rūpinsis savo sveikata, bei tai daryti jiems padės tėveliai.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Birutė Vitkauskaitė