SMALKĖS -TYLUSIS ŽUDIKAS

Apsinuodijimai anglies monoksidu (smalkėmis) užima trečią vietą po apsinuodijimų vaistais ir alkoholiu, todėl labai svarbu apsisaugoti patiems nuo galimybės apsinuodyti ar net žūti nuo šių dujų ir panaikinti apsinuodijimo šiomis dujomis riziką.

Smalkės yra ypač nuodingos bespalvės ir bekvapės dujos. Per kvėpavimo takus patekusios į kraują sutrikdo deguonies tiekimą iš kraujo į organizmą. Priklausomai nuo smalkių koncentracijos ir poveikio laiko, jaučiami įvairūs negalavimai – nuovargis, pykinimas, migrena, galvos svaigimas, traukuliai, kvėpavimo, koordinacijos sutrikimai. Sudėtingais atvejais negrįžtamai pažeidžiamos smegenų ląstelės ir širdies raumuo. Kai organizmas negauna deguonies, netenkama sąmonės ir mirštama. Jei smalkių koncentracija didelė, mirtinai apsinuodijama per kelias minutes. Patikimai nustatyti, ar nėra nuolatinio šių dujų poveikio mūsų organizmui, galima tik specialiais jutikliais.

Anglies monoksidas susidaro dėl ne visiškai sudeginamo kietojo ir skysto arba dujinio kuro, ypač sandariai uždarius langus ar nepasirūpinus tinkama ventiliacija. Smalkes gali išskirti dujiniai vandens šildymo įrenginiai (pvz., dujinės krosnelės), malkomis, akmens anglimi arba skystuoju kuru kūrenamos krosnelės, mobilūs dujiniai arba skystojo kuro patalpų šildytuvai, židiniai, krosnys, dujinės bei anglies viryklės, vidaus degimo įrenginiai (pvz., generatoriai), taip pat kepsninės, naudojamos uždarose patalpose, automobiliai, palikti neišjungtu varikliu garažuose arba kitose uždarose patalpose.

Norėdami išvengti apsinuodijimo anglies monoksidu, turime naudoti tik techniškai tvarkingus įrenginius, nuolat tikrinti, ar jie tinkamai veikia. Negalima uždengti ventiliacijos angų ir grotelių, žiūrėti, ar veikia ištraukiamoji ventiliacija, dažnai vėdinti patalpas, kuriose vyksta degimo procesas. Tokius įrenginius ir šildymo sistemas turi montuoti tik kvalifikuoti montuotojai.

Dujų įrenginius ir krosneles apžiūrėti reikia ne rečiau kaip kartą per metus. Įrenginius, kuriuose deginama anglis arba mediena, reikia tikrinti ne rečiau kaip kas 3 mėnesius, o naudojant gamtines dujas arba skystąjį kurą – ne rečiau kaip kartą per pusę metų. Visa tai turi atlikti specialistas.

Garantuotas būdas apsisaugoti nuo smalkių – gyvenamosiose patalpose įsirengti anglies monoksido jutiklius. Jie garsiniu signalu įspėja apie padidėjusią smalkių koncentraciją patalpoje, tuomet galima tuoj pat sureaguoti ir imtis visų atsargumo priemonių. Jutiklius galima įsirengti savarankiškai, tam nereikia specialistų. Pakanka pasiskaityti pridedamą prietaiso įrengimo instrukciją.

Pirmoji pagalba apsinuodijus smalkėmis:

  • Įvertinę savo saugumą ir galimybes, nukentėjusį reikia nedelsiant išnešti iš apnuodytos patalpos į gryną orą.
  • Būtina skambinti bendrajam skubiosios pagalbos centrui 112.
  • Išnešus nukentėjusįjį iš apnuodytos patalpos, reikia nedelsiant atlaisvinti kvėpavimą varžančius drabužius, įvertinti ar yra sąmoningas ir kvėpuoja.
  • Jeigu nukentėjęs asmuo yra  nesąmoningas, bet kvėpuoja, guldoma ant kieto pagrindo. Jį reikia paguldyti ant šono, pasirūpinti, kad neužspringtų (jei vemia).
  • Jeigu  išneštas iš apnuodytos aplinkos asmuo yra be sąmonės ir nekvėpuoja, reikia pradėti gaivinimą – atlikite 2 įpūtimus ir 30 krūtinės ląstos paspaudimų. Jeigu nukentėjusysis pradėjo kvėpuoti, gaivinimas yra nutraukiamas.

 

 

 

Visuomenės sveikatos specialistė,

vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje

                                                                                                                                  Vaida Lazauskienė