Rytas su rašytoju Tomu Dirgėla

Kol negalima susitikti gyvai, 5 klasių 3 lygmens mokiniai vasario 23-iosios rytą pradėjo su vaikų rašytoju Tomu Dirgėla. Vienas populiariausių Lietuvos vaikų rašytojų T. Dirgėla – dvidešimties knygų autorius, kurio knygos, pasak specialistų, skaityti patraukia ir pačią sudėtingiausią auditoriją – 12-14 m. paauglius.

Kaip gimsta istorija ir jos personažai? Koks knygos kelias iki skaitytojo? Kaip sudominti skaitytojus? T. Dirgėla papasakojo, kodėl rašo būtent vaikams, taip pat atskleidė, kokia yra rašytojo dienotvarkė, kaip ruošiasi, renka medžiagą. Mokiniai sužinojo ir apie leidybos procesą, kiek daug žmonių – redaktoriai, korektoriai, iliustratoriai, spaustuvininkai ir kt. – dirba, kol pasirodo knyga, koks jau išleistos knygos kelias iki skaitytojų. Taip pat rašytojas pasidalijo, kaip kūrė šiandien vaikų puikiai atpažįstamus veikėjus Domą ir Tomą iš detektyvinės serijos.

Moksleiviai taip pat uždavinėjo jiems rūpimus klausimus, o T. Dirgėla į juos atsakinėjo noriai ir su humoru, tad diena prasidėjo įdomiai ir su gera nuotaika. Beje, per kitą literatūros pamoką moksleiviai skaitė Motiejaus Valančiaus kūrybą vaikams, tad vėliau buvo gera proga padiskutuoti ir palyginti, kaip keitėsi vaikų rašytojo padėtis, pozicija ir kūrybos nuostatos.

dirgėla foto