Diskusijų spektaklis

                        2022-01-21 „Ąžuolo“ progimnazijoje buvo parodytas Alytaus dramos teatro diskusijų spektaklis „pX| prieš kryžkelę“. Mokiniai stebėjo aktorių vaidinamas aktualias gyvenimiškas situacijas, visi drauge aptarė vaidintose situacijose keliamas jiems aktualias problemas, noriai ir aktyviai dalyvavo forumo teatro diskusijose, įtikinamai argumentavo savo teiginius, išsakė savo poziciją, siūlė problemų sprendimo būdus; pakeitę vieną ar kelis aktorius patys įsitraukė į vaidinamas situacijas. Žiūrovai aktyviai siūlė būdus, kaip būtų galima spręsti kasdieniniame gyvenime kylančias  patyčių, tolerancijos stokos, empatijos nebuvimo, priklausomybės nuo žalingų įpročių, nesutarimo su tėvais, nesusikalbėjimo… problemas.  Forumo teatro sumanytojas ir pradininkas Augustas Boalis teigė, kad spektaklis yra gyvenimo repeticija, o jo pabaiga – tolesnio gyvenimo pradžia. Kiekviena diena kupina situacijų, kurios gali žmogų sužlugdyti arba sustiprinti, priversti mąstyti, atrasti naujų galimybių. Juk visada yra pasirinkimo  galimybė. Sprendimai priklauso nuo žmogaus patirties, išmintingumo, savivertės, drąsos.

                      Paauglystės laikotarpiu žmogui labai sunku suprasti ne tik aplinkinius, bet ir save, sunku įvardyti greitai besikeičiančius prieštaringus jausmus, trūksta žinių, įgūdžių  valdyti emocijas, nukreipti jas produktyviai, sėkmingai veiklai. Nuoširdus aktorių bendravimas, jautrus įsiklausymas į paauglių reiškiamas mintis, paskatinimas įsitraukti į komandinę veiklą išjudino net pačius nedrąsiausius.

                      Pasibaigus spektakliui žiūrovai dėkojo aktoriams, skirstėsi pakylėti, supratę, kad sėkmingas gyvenimas prasideda nuo tada, kai suvoki, kad  pirmiausia turi įveikti save.

                                                                                   Mokytoja Irena Drižilauskienė