Mobiliųjų telefonų įtaka jaunimo sveikatai

Mobilieji telefonai gali spinduliuoti labai stiprius elektromagnetinius laukus. Analoginis ryšys generuoja pastovius, o skaitmeninis – pulsuojančius elektromagnetinius laukus. Elektromagnetiniai laukai ir bangos atsiranda, kintant elektros krūviams. Tai akimi nematomi sūkuriniai elektriniai ir magnetiniai laukai, sklindantys erdvėje šviesos greičiu. Gyvi organizmai elektromagnetines bangas atspindi arba sugeria. Audiniams sugeriant elektromagnetinę radiaciją, pakinta vandens ir baltymų molekulių erdvinis išsidėstymas, jos išsidėsto pagal tam tikrą ašį, tai yra įsielektrina. Šiai radiacijai perėjus į šiluminę energiją, pasireiškia terminis poveikis.

Kalbant telefonu, aparatas laikomas prie pat galvos, o juk būtent tokia spinduliuotės šaltinio – mobiliojo telefono – padėtis „padeda“ lokalizuoti aparato skleidžiamą spinduliavimą tiesiai į galvą Žmogaus kūnas tampa tarsi antena. Per vienodą mobiliuoju telefonu naudojimosi laiką vaikai gauna nuo 2 iki 4 kartų daugiau elektromagnetinės energijos nei suaugusieji.

Telefonu kalbant vaikui, energijos krūvis būna didesnis, kadangi tenka mažesniam kūno plotui (vaiko galva mažesnė). Įtakos turi ir tai, jog vaiko kaukolės kaulai plonesni, jo organizme daugiau vandens, tad energija sklinda lengviau, toliau ir poveikis smegenims didesnis. 11-13 metų vaiko, prakalbėjusio mobiliuoju telefonu dvi minutes, bioelektrinis smegenų aktyvumas dar išlieka porai valandų.

Tarptautinė vėžio federacija elektromagnetines bangas pripažino antros grupės kancerogenais. Antros grupės kancerogenai yra veiksniai, galintys sukelti vėžį. Versija, kad šios bangos pavojingos sveikatai, atsirado tiriant jų poveikį ir įvairiausias ligas. Manoma, kad elektromagnetinės bangos gali sukelti kraujo vėžį, leukemiją, ir tam tikrų galvos smegenų dalių vėžį. Būtent ne visų, bet klausos nervo, smegenėlių, kurios yra arti ausies, smegenų apvalkalo vėžį.

Jei žmogus mobiliuoju telefonu intensyviai naudojasi daugiau nei 10 metų, auglio rizika išauga 39 proc. Švedų mokslininkai teigia, kad tie, kurie naudojosi nelaidiniais telefonais nuo 10-19 metų, labiau rizikuoja susigriebti smegenų auglį, negu tie, kurie įsigijo telefoną būdami 29 metų ir vėliau.

Kuo arčiau galvos aparatas, tuo didesnę riziką kelia elektromagnetinė spinduliuotė, todėl siunčiant SMS, rizika mažėja. Tačiau iškyla kitas pavojus – trumposios žinutės bei žaidimai mobiliuoju telefonu labai gadina vaikų akis. O juk krūvis akims, ypač mokslo metais, yra didžiulis. Be to, SMS žinutė vis viena suteikia vienkartinę spinduliavimo dozę, tad jei jų išsiunčiama ir gaunama daug, elektromagnetinio spinduliavimo gaunama tiek, kiek ir pokalbio metu.

Mobiliųjų telefonų spinduliuojamos mikrobangos sukelia šiluminį efektą ir laikant prie ausies jie gali pakelti smegenų temperatūrą daugiau nei 1 laipsnį. Tyrimai su gyvūnais parodė, kad temperatūros kūno temperatūros padidėjimas vienu laipsnių sukelia elgesio pakitimus. Vaikų nervų sistema dar tik vystosi, tad gali būti, kad todėl vaikai ir tampa vis agresyvesni, nervingi ir nenuspėjami. Ne paslaptis, kad irzlumas perauga į savitarpio santykius – agresiją, smurtą.

Nuolatinė konkurencija, kieno telefonas geresnis, taip pat sveikatos neprideda. Pagaliau telefonai yra brangūs, tad vaikas gyvena nuolatinėje baimėje, kad jį pavogs – o tai dar vienas papildomas įtampos veiksnys.

Elektromagnetinės bangos pavojingos embrionui, ypač jei būsimas kūdikis iš tėvų gali paveldėti alergiją, nervų arba širdies kraujagyslių ligas. Dažnai kalbėdama mobiliuoju telefonu nėščia moteris neigiamai veikia kūdikio gebėjimus. Vaikams bei nėščioms moterims patariama mobiliaisiais telefonais nesinaudoti, nes, kuo jaunesnis organizmas, tuo jis jautresnis elektromagnetinei spinduliuotei.

Specialistai nustatė, kad toms moterims, kurios, būdamos nėščios, naudojosi mobiliaisiais telefonais, 54 proc. dažniau gimsta elgesio sutrikimų turintys vaikai. Ši tikimybė didėja proporcingai mobiliojo ryšio radiacijos trukmei. O jei vaikai vėliau patys imdavo naudotis mobiliaisiais telefonais, su elgesiu susijusių problemų tikimybė padidėdavo 80 proc. Emocinių problemų rizika išaugdavo 25 proc., bendravimo su bendraamžiais problemų tikimybė – 34 proc., hiperaktyvumo pavojus – 35 proc., kitų su elgesiu susijusių problemų rizika – 49 proc.

Teigiama, kad mobilieji telefonai gali sukelti galvos skausmus, nuovargį, nemigą, raumenų skausmus, klausos bei regėjimo pakitimus, atminties susilpnėjimą, kaklo ir veido odos paraudimą, padidinti stresą, trikdyti miego procesą. Visi šie paminėti simptomai yra trumpalaikiai, atsirandantys pokalbio metu ar praėjus kuriam laikui po pokalbio. Simptomai paprastai išnyksta kelių ar keliolikos valandų bėgyje.

Kai kurių tyrimų duomenimis, nustojusiems naudotis mobiliaisiais telefonais sumažėjo kraujospūdis. Pasigirsta teiginių, kad mobiliųjų telefonų spinduliavimas neigiamai veikia vaiko akių lęšiukus, gali nusilpti regėjimas. Didžiosios Britanijos vyriausybės paskirtos grupės ekspertai įsitikinę, jog mobiliojo telefono skleidžiamas elektromagnetinis laukas silpnina ir vaiko imuninę sistemą, todėl organizmas tampa neatsparus įvairioms ligoms.

Rekomendacijos, norint išvengti neigiamo mobiliųjų telefonų poveikio

Geriausia būtų iš viso nenaudoti mobiliųjų telefonų, tačiau dauguma žmonių yra labai priklausomi ir negali visiškai jų atsisakyti. Geriausi būdai kuo labiau apsisaugoti nuo neigiamo telefonų poveikio:

  • Pirkti mobilųjį telefoną atžaloms reikėtų kuo vėliau – bent jau sulaukti 10 metų amžiaus. Mažiau jais naudotis turėtų ir paaugliai – bent iki 16 metų.
  • Vaikai mobiliuoju telefonu naudotis turėtų tik esant ypatingai svarbai. Jeigu yra galimybė, geriau naudoti laidinį telefoną.
  • Telefonu kalbėti lauke, nes uždarose erdvėse signalas ir skleidžiama radiacija tampa labiau koncentruota.
  • Kam nors skambinant, nedėti telefono prie ausies kol kitas žmogus neatsiliepia. Mobiliojo telefono spinduliavimas vartotoją veikia vos surinkus numerį, ir tęsiasi iki pokalbio pabaigos. Kai mobilusis telefonas atlieka imtuvo funkcijas (atsakant ir kalbant pašnekovui) spinduliavimas praktiškai nefiksuojamas. Telefonas taip pat nespinduliuoja išjungtas ir krovimo metu.
  • Telefono nereikėtų stipriai spausti prie ausies, nes kaulas yra laidus ir elektromagnetiniai spinduliai lengviau pasiekia centrinę nervų sistemą.
  • Naudoti mobiliuosius telefonus, kurių galia ne didesnė kaip 2W;
  • Atsižvelgiant į telefono galią, laikytis šių minimalių atstumų tarp telefono ir galvos:
  • kai telefono galia 1–2W – 1 cm
  • kai telefono galia 4W – 3 cm
  • kai telefono galia 8W – 5 cm
  • kai telefono galia 20W – 8 cm
  • Tiek vaikams, tiek suaugusiesiems kalbėti naudojant laisvų rankų įranga, nes jau 10 cm  nuo ausies esantis telefonas labai stipriai sumažina elektromagnetinio lauko poveikį.
  • Nekalbėti telefonu ilgiau nei 4 min., didinti tarpus tarp pokalbių – maždaug 15 min.
  • Nenešioti mobiliojo telefono ant krūtinės ir juosmens, geriau įsidėti į rankinę ar kuprinę.
  • Svarbu įsidėmėti, kad kuo telefone daugiau įrangos, tuo jis daugiau skleidžia elektromagnetinių bangų.
  • Išjungti mobilųjį telefoną nakčiai ir ar bent jau nelaikyti arti lovos, nes elektromagnetinės bangos trikdo smegenų bangas ir taip neleidžia tinkamai miegoti ir gauti gerą poilsį.

Nebūkime priklausomi nuo telefono, saugokime savo sveikatą!

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Birutė Vitkauskaitė

telefonas