Respublikinė skautų pavasario šventė “Irklus merkit!”

2016 balandžio 23 dieną Ukmergėje vyko Lietuvos skautijos Pavasario šventė. Šventėje dalyvavo apie 1700 skautų iš Alytaus, Panevėžio, Klaipėdos, Šiaulių, Kauno, Vilniaus, Marijampolės kraštų.  Joje dalyvavo ir “Ąžuolo” progimnazijos skautai, priklausantys Marijampolės krašto, Prienų skautų tuntui.
Šventės dalyviai buvo suskirstyti skiltimis po 8 žmones. Tai skautiškas skilčių metodas, taikomas praktikoje, veiklos efektyvumui gerinti,  tvarkai palaikyti ir saugumui užtikrinti.

Po šventinės rikiuotės visų skilčių skiltininkai gavo miesto planą. Jaunesnieji skautai – vilkiukai  eidami pagal plane sužymėtus taškus ieškojo reikiamų punktų. Skautams orientuotis mieste padėjo patyrę skautai iš “Žiburio” gimnazijos, kurie punktų ieškojo pagal mobiliuosiuose telefonuose įdiegtą ActionBound programėlę. Reikėjo surasti plane pažymėtus punktus – lankytinus miesto objektus. Pasiekę numatytą vietą skautai atliko įvairias užduotis ir taip susipažino su Ukmergės miestu. Juk ne bet kur galima sutikti miesto centre šuniuką Keksą arba pamatyti krautuvininko portretą ant senamiesčio sienos. Pažvelgėme į miesto panoramą nuo Ukmergės piliakalnio ir apžvalgos bokšto.
Skautai lankėsi įvairiose įstaigose, darė geruosius darbelius, dalyvavo teminiuose užsiėmimuose. Dalis drąsiausių skautų plaukė Šventosios upe su plaustais, baidarėmis ir kanojomis. Galėjo išmėginti savo jėgas  į piliakalnį užlipant  ir nuo jo nusileidžiant, laikantis įtemptų virvių. Puktuose vyko įvairūs žaidimai, sporto užsiėmimai.
Apsilankę ligoninėje skautai susipažino su chirurgijos, traumatologijos, akušerijos ir ginekologijos, bei kitų skyrių veikla. Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir policijos atstovai pristatė savo darbo pobūdį, naudojamą aparatūrą, bei pasidalino istorijomis iš savo darbo patirties.
Pavasario oras nelepino, todėl pasitikrinome, ar gebame iškylauti lietui lyjant ar šlapdribai iš dangaus krentant. Iš šventės grįžome šlapi, bet laimingi, nes dar geriau pažinome vieni kitus, susiradome ir naujų draugų.