Gegužės 5-oji – pasaulinė rankų higienos diena

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras primena, kad gegužės 5-ąją dieną pasaulis mini rankų higienos dieną. Jos šūkis - „Plauk rankas – saugok gyvybes“. 

Per nešvarias rankas plinta net 80 proc. infekcinių ligų. Dėl netinkamos rankų higienos ir prastų rankų plovimo įgūdžių galima susirgti šigelioze (bakterine dizenterija), hepatitu A, virusinėmis žarnyno infekcijomis (rotavirusine bei norovirusine infekcija). Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet pasaulyje nuo viduriavimo (diarėjos) miršta apie 3 milijonai žmonių, o hepatitu A suserga apie 1,4 milijono gyventojų.

Rotavirusinė infekcija yra viena labiausiai paplitusių visame pasaulyje ūminių virusinių žarnyno infekcijų. Kasmet užregistruojama apie 100 milijonų rotavirusų sukeltų viduriavimų. Europos šalyse apie 17 proc. visų diarėjų sukelia norovirusinė infekcija.
Kada reikia plauti rankas?

Rankas būtina plauti visada, kai jos yra nešvarios, prieš valgį, pasinaudojus tualetu, prieš ir po maisto (ypač žalios paukštienos, kiaušinių, mėsos, žuvies) gaminimo, po darbo su nešvariais indais ar stalo įrankiais, grįžus iš lauko, kiemo, daržo ar sodo, pasinaudojus visuomeniniu transportu, pabuvus viešose vietose, pabendravus su sergančiu žmogumi, po ir prieš žaizdos sutvarkymą, po nosies valymo (kosint ar čiaudint), pažaidus su gyvūnais.

Kaip reikia plauti rankas?

Rankų plovimas vien vandeniu nėra efektyvus – vanduo negali pašalinti tokių nešvarumų sudėtinių dalių kaip riebalai, aliejai ar baltymai. Šiltu, muiluotu vandeniu nuo rankų efektyviau pašalinami nešvarumai.
Plaunant rankas, jos sudrėkinamos vandeniu ir išmuilinamos, trinamos viena į kitą iš visų pusių apie 15 – 20 sekundžių. Dažniausiai nepakankamai gerai plaunamos šios sritys: delno vidinio paviršiaus vidurys, pirštų galiukai ir panagės, nykščio pagrindas, tarpupirščiai, šioms sritims reikia skirti didesnį dėmesį. Laikrodžiai ir žiedai sumažina rankų plovimo efektyvumą.
Jei nėra tekančio vandens, rankoms plauti naudojamas švarus dubuo su vandeniu. Kiekvieną kartą nusiprausus rankas dubenį būtina išvalyti, vandenį pakeisti. Be to, galima naudoti iškeltą bakelį su vandens nutekamuoju kraneliu. Išskirtiniais atvejais naudojamos vienkartinės drėgnos servetėlės.
Siekiant užkirsti kelią mikroorganizmų dauginimuisi ant rankų, labai svarbu jas tinkamai nusausinti. Jei rankos sausai nušluostomos, tuomet daug kartų sumažėja bakterijų skaičius ant odos, tai pat nesudaromos sąlygos plisti mikroorganizmams. Geriausiai rankas sausinti vienkartiniu ar individualiu rankšluosčiu.

 

Kiti rankų higienos būdai?
Nesant galimybės nusiplauti rankų (pvz., kelionėse) rankų higienai galima naudoti specialias rankų higienai skirtas servetėlės ir dezinfektantus, parduodamus prekybos centruose ir vaistinėse.

 

Parengta pagal: www.ulac.lt

 ranku hig