Tinkama kuprinė saugo laikyseną

Jei vaikas yra nepakankamai fiziškai aktyvus, jo raumenų „korsetas“ silpnas, laikysenos problemų gali atsirasti ir dėl netinkamai parinktos mokyklinės kuprinės. Kokia gi ji turėtų būti, pataria specialistai.

Bendri rekomenduojami mokyklinės kuprinės matmenys: plotis – 22-28 cm, aukštis – 30-36 cm, storis – 8-14 cm. Tinkama kuprinė privalo būti su dviem iš standžios medžiagos pagamintais diržais ir rankenėle. Diržai – ne trumpesni kaip 70 cm ir reguliuojamo ilgio. Jų plotis viršutinėje atkarpoje – 35-40 mm.

Kuprinės petnešos neturėtų būti per daug suveržtos ar per laisvos. Užsidėjus kuprinę ji turėtų gulėti nugaros viduryje, nešulio apačia neturėtų būti žemiau vaiko juosmens.

Nešulio svoris neturėtų viršyti 10-15 proc. moksleivio kūno masės. Septynerių aštuonerių metų amžiaus pradinuko kuprinės svoris neturėtų būti didesnis nei 700 g, 9-10 metų amžiaus vaiko – iki 800 g, vyresniųjų – iki vieno kilogramo.

Sunkesnė kuprinė verčia vaiką lenktis į priekį, kad išlaikytų pusiausvyrą. Taip didesnis krūvis tenka stuburui ir nugaros raumenims. Kitu atveju reikėtų sumažinti atstumą, kurį vaikas nueina su kuprine.

Be to, tėveliams verta kasdien peržiūrėti kuprinės turinį, sunkiausius daiktus reikia dėti arčiau nugaros. Yra nustatytos bendros higienos normos, kiek vadovėlių galima neštis ant pečių, kurių paisyti turėtų ir mokytojai.

Kokie požymiai rodo, kad kuprinės svoris yra per didelis?

Nešulys vaikui yra per sunkus, jei užsidėjus kuprinę pasikeičia laikysena, kuprinės užsidėjimas ir nusiėmimas reikalauja iš vaiko daug pastangų, jaučiamas skausmas ją nešiojant, vargina virpėjimas arba sustingimas, perštėjimas arba nutirpimas, ant odos atsiranda raudoni ženklai.

Netinkamas kuprinių nešiojimas sąlygoja galvos, pečių ir liemens padėtį visose plokštumose, neigimai veikia kaklo lordozę. Šie kūno laikysenos pokyčiai vėliau daro įtaką nugaros skausmų atsiradimui tiek pamokų metu, tiek ir laisvalaikiu. Ypač negerai nešioti kuprinę persimetus per vieną petį, ši problema dažniau pasitaiko vyresniame amžiuje.

VERTA ŽINOTI:

  • Pirmenybę reikėtų teikti kuprinei, kurios korpusas pagamintas iš tvirto, tačiau lengvo plastiko, gebančio užtikrinti gaminio stabilumą ir tinkamą apsaugą kuprinės viduje esantiems daiktams (ji turi nesiglamžyti ir nesitrankyti).
  • Rinkitės kuprinę, sudarytą iš kelių skyrių. Tai padės užtikrinti daiktų tvarką, be to daiktai nesusimaišys tarpusavyje.
  • Ieškokite gaminio, kurio dugnas būtų atsparus drėgmei. Kai kurios kuprinės turi specialias kojeles.
  • Pravartu, kad kuprinė turėtų apie klubus juosiamą diržą, leidžiantį tolygiai paskirstyti svorį nuo apatinės nugaros dalies ant klubų.
  • Kai kurios kuprinės parduodamos su specialia kišenėle, skirta maistui. Šiame skyriuje laikomas valgis yra apsaugomas nuo išorinio poveikio, be to ilgiau išlieka šiltas.
  • Moksleiviui praverstų ir prie kuprinės išorinėje pusėje pritvirtintas atšvaitas.