Amatų ir profesijų diena

Vienas iš svarbiausių gyvenimo sprendimų yra profesijos pasirinkimas. Tam, kad vyresnėse klasėse teisingai pasirinktum mokymosi dalykus, o vėliau ir studijas būtina jau nu žemesnių klasių pažinti save, savo galimybes ir poreikius bei išbandyti kuo daugiau įvairių su profesijų pasauliu susijusių veiklų.  Tuo tikslu kovo 29d. mūsų mokykloje vyko amatų ir profesijų  diena. Jos metu kiekviena klasė išbandė tam tikru amatu.

7c klasės mergaitės, vadovaujant technologijų mokytojai Redai Gelusevičienei ir auklėtojai Violetai Grigonienei, buvo susiskirščiusios į dvi grupeles – maisto gaminimo ir kiaušinių marginimo. Pirmoji grupelė gamino tortą „Napaleoną“. Darbas buvo sunkus, labai atsakingas,  tačiau rezultatu  visi liko patenkinti. Po darbų pristatymo visa klasė mėgavosi jo nepakartojamu skoniu. Antroji grupelė užsiėmė kiaušinių dažymo amatu. Išbandė du dažymo būdus: vašku ir kiaušinių lukštais, prieš tai įvairiai apvyniojant kiaušinį. Mokiniai gavo nuostabių spalvų  ir dizainų meno kūrinius.

7c klasės berniukai, kartu su technologijų mokytoju Arūnu Žvirbliu dirbo staliaus darbą – gamino inkilus paukšteliams. Mediena inkilų gamybai pasirūpino Viliaus Kavaliausko tėvelis. Nors dalyvavo labai mažai berniukų, nes kiti sirgo, bet visi pasidarbavo iš peties, nes kiekvienas padarė po inkilą.

5a klasės mokiniai naudodami skrebinimo techniką ruošė atvirukas Mamos dienai. Skrebinimas patraukė mokinių dėmesį, visi aktyviai įsitraukė į veiklą, kuri pasirodė ne tokia lengva kaip manyta iš pradžių. Reikėjo kruopštumo tepant klijus ant iškirstų formelių, atidumo klijuojant detales ant pagrindo, kūrybiškumo jungiant detales į visumą. Nežiūrint į tai mokiniai sukūrė atvirukus, savo mamytėms į kuriuos sudėjo visą meilę.

Mokiniai, kuriems patinka gėlės ir kūryba, lankėsi J. Žilvienės gėlių salone. Eidami spėliojo, kokį darbą turės atlikti. Užduotis buvo netikėta, įdomi ir gana sudėtinga – iš metalinių virbelių ir plonų virvučių pagaminti velykinį kiaušinį. Darbas prasidėjo lėtai. Trūko įgūdžių ir pasitikėjimo. Todėl mokiniai buvo dėkingi nuoširdžioms floristėms J. Žilvienei ir D. Banienei, kurios ne tik parodė, kaip iš gyvų ir džiovintų gėlių, lapų, šakelių, samanų, uogų  sukurti floristinius darbus, bet ir kantriai konsultavo ir padėjo kiekvienam padaryti įvairių raštų velykinį siurprizą. Ši savo rankomis pasigaminta dekoracija per Velykas suteikė mokinių namams šventinę nuotaiką.

8a ir 8b klasių vaikinai lankėsi Žiburio gimnazijos automobilizmo klasėje. Teorinių užsiėmimų vadovas A. Ramanauskas supažindino mokinius su galimybe įgyti vairuotojo pažymėjimą mokantis gimnazijoje, išsamiai papasakojo, su kokiomis problemomis susiduria norintys tai padaryti moksleiviai. Praktinio vairavimo instruktorius V. Abramavičius patarė, kaip išvengti klaidų mokantis vairuoti. Mokiniai atliko testą iš eismo taisyklių. Užsiėmimo metu moksleiviai sužinojo informacijos, reikalingos planuojant ateitį.

6 a klasės mokiniai apsilankė Ašmintos daugiafunkciniame centre. Centro darbuotojos papasakojo apie Šv. Velykų papročius ir kartu su bendruomenės atstovėmis pristatė 4 kiaušinių marginimo būdus. Mokiniai turėjo galimybę nusimarginti skirtingomis technikomis po 2 – 3 margučius. Visiems labai patiko užsiėmimas ir nuoširdus mokytojų bendradarbiavimas. Mokiniai liko sužavėti centro darbuotojų svetingumu.

Kad molio gabalėlis gali pavirsti nuostabiu paveikslėliu ar paukšteliu, tuo įsitikino 6 c klasės mokiniai.    Įdomų praktinį užsiėmimą vedė pradinių klasių mokytoja Diana, kuri supažindino su molio savybėmis,  mokė, kaip pasiruošti darbui, kaip molį minkyti, kaip pjaustyti ar laikyti.  Visi pasigaminome po paveikslėlį, kurį puošėme sugalvotais ornamentais  ar figūromis. Vėliau nusilipdėme po paukštelį, kuris simbolizuoja  atėjusį pavasarį, atgimimą.  Supratome, kad reikia daug kruopštumo, atidumo, kad molio gabalėlis pavirstų kokiu nors kūriniu.

7a klasės mokinė Emilija Žilionytė kovo 21 dieną dalyvavo konkurse „Žemei reikia draugų, antras daikto gyvenimas“. Ji iš antrinių žaliavų, šiukšlių maišėlių nėrė padėkliukus ir buvo apdovanota už funkcionaliausią darbą. Todėl amatų ir profesijų dieną  savo patirtimi pasidalino su klasės draugais. Mokiniai sužinojo visą gamybos procesą, bandė nerti patys. Vieniems sekėsi sunkiau, kiti iškarto smagiai dirbo ir kitiems padėjo.

8c klasės mokiniai bei 7b klasės berniukai lankėsi Prienų Darbo biržoje, kur buvo supažindinti su profesijų pasirinkimo galimybėmis seniau ir dabar. Mokiniai atliko savęs pažinimo testą, kurio metu galėjo nusistatyti sau tinkančio darbo ar profesijos kryptį. Testo rezultatai parodė, kad mergaitės yra daugiau linkę į darbą su žmonėmis, o berniukai į darbą su technika, kompiuteriais. Ši veikla mokiniams tikrai buvo labai naudinga ir įdomi. Po to vykome į Prienų J. Marcinkevičiaus biblioteką, kur mums aprodė bibliotekos patalpas, supažindino su veiklomis, kurias galima daryti bibliotekoje, taip pat papasakojo apie bibliotekininko specialybę. Taigi visos veiklos buvo prasmingos, turiningos bei naudingos.

Dienos pabaigoje visi aptarėme nuveiktus darbus, pristatėme, demonstravome dirbinius, nuotraukas. Išbandėme daug amatų. Galbūt tai ir netaps ateities profesija, bet pažinti ir įprasminti save per kūrybinę veiklą buvo tikrai naudinga.