„Vandens diena“

                          „Vanduo! Tu neturi nei  skonio, nei kvapo – tavęs nė nusakyti neįmanoma, tavimi gardžiuojamės, nepažindami tavęs. Netinka sakyti, kad tu būtinas gyvybei, tu pats esi gyvybė. Tu pats Didžiausias turtas pasaulyje…“                                                                                                                                                           A de Sent Egziuperi

 

              Kovo 22-oji – Pasaulinė vandens diena. Vanduo yra būtinas gyvybei. Teigiama, kad gyvybė Žemėje kilo iš vandens. Žmogus be maisto gali išgyventi savaites ar net mėnesius, tačiau be vandens tik keletą dienų. Vanduo sudaro didžiausią žmogaus organizmo dalį – apie 60-70 procentų. Netekęs apie 12-20 procentų vandens, organizmas žūsta apsinuodijęs savo paties apykaitos produktais. Gyvybiniai procesai gali vykti tik tada, kai ląstelėse yra pakankamai vandens. Organizmui senstant, vandens audiniuose mažėja – tai susiję su lėtėjančia medžiagų apykaita. Jokia kita medžiaga neatlieka tiek daug įvairiausių žmogaus organizmo funkcijų kaip vanduo. Vandens trūkumas pasireiškia labai greitai, simptomai atsiranda trūkstant vos 1 procento vandens.

              „Ąžuolo“ progimnazijos bendruomenė Kovo 22 d. minėjo „Vandens dieną“. Mokyklos fojė pertraukų metu buvo galima paragauti įvairiais skoniais – greipfrutų, apelsinų, citrinų, spanguolių, pagardinto vandens, išbandyti savo žinias sprendžiant rebusą. Mokiniai aktyviai dalyvavo rebuso sprendime ir mielai ragavo vandenį. Teisingas rebuso atsakymas – „Ištaškyti vandenį lengva, sunku jį surinkti“. Burtų būdu buvo išaiškinti penki nugalėtojai, kurie laimėjo paruoštus prizus. Sėkmingai rebusą išsprendė: Deimantė Didžiulytė, 5c kl.,Daumantas Tirva 6a kl.,Miglė Dobilaitė 6c kl.,Paulina Sabanskytė 8c kl.,Gabija Mačiulytė 8c kl. Sveikiname mokinius, o šiemet nelaimėjusiems norime palinkėti nenukabinti nosies ir dalyvauti kitais metais.

              Renginį organizavo vyr. biologijos mokytoja Jurgita Bakienė ir visuomenės sveikatos specialistė Vaida Lazauskienė. Joms padėjo 6a klasės mokiniai: Gabrielė, Akvilė, Daumantas ir Augustas. Taigi, vanduo – tai gyvybės šaltinis, be kurio tiesiog neegzistuotume. Vanduo ne tik malšina troškulį, bet ir padeda išsaugoti mūsų sveikatą ir grožį.

J. Bakienė