Kūrybinė jaunųjų teatralų išvyka prie Baltijos jūros

                 Spalio 12 – 13 dienomis „Ąžuolo“ progimnazijos teatro studijos „Giliukas“ ir Žodžio teatro nariai vyko į netradicinio ugdymo kūrybinę išvyką prie Baltijos jūros. Išvykos tikslas – ieškoti kūrybinio įkvėpimo šaltinių, išmokti jautriau bendrauti, suprasti, jausti vieni kitus, užsiimti bendra pažintine kūrybine veikla, kad grįžtume namo su įdomiomis idėjomis, kurias įgyvendinsime teatro veikloje, kad kiltų noras gražinti, tobulinti savo ir kitų gyvenimą.

Pirmasis sustojimas Klaipėdoje. Delfinariume stebėjome nuotaikingą delfinų programą, aplankėme Jūrų muziejų.

Kitas sustojimas – Kukuliškių kaimas (Klaipėdos rajonas). Daug kam buvo netikėtas reginys, kai ant paties jūros kranto pamatėme tikrą karo laikų bunkerį. Jį galėjome ne tik pamatyti, bet ir patekti į vidų. Šiam bunkeriui – 80 metų. Karinė baterija šalia Klaipėdos atsirado Antrojo pasaulinio karo pradžioje, kai Klaipėdos kraštas buvo prijungtas prie Vokietijos. Įspūdingame edukaciniame teatralizuotame užsiėmime mokiniai tapo istorijos karo įvykių dalyviais. Visus  apėmė keistas jausmas. Buvo galimybė pačiupinėti tikrus, žmonėms naikinti kurtus sviedinius, šautuvus, granatas, minų, bombų skeveldras. Kas norėjo, galėjo patirti, kaip bunkeryje jaučiasi žmogus, kai išorėje sprogsta bombos. Po tokių patirčių mokiniai praeitį suvokia kaip realybę, ne tik kaip teoriją istorijos vadovėlyje. Vakarą praleidome ant jūros kranto, aptardami patirtus įspūdžius, dalindamiesi savo mintimis apie dienos patirtis. Deklamavome mėgstamus eilėraščius, dainavome, gėrėjomės jūros didybe naktį, tolumoje plaukiančių laivų žiburiais, bangų ošimu…

Antrąją išvykos dieną aplankėme Karklės – vienintelio žvejų kaimelio Lietuvoje ant jūros kranto – kapinaites, kuriose palaidotas vienas iš „Keturių vėjų“ sąjūdžio dalyvių, poetas Salys Šemerys – Šmerauskas. Keliaudami jūros pakrante priėjome aukštą skardį (24,4m aukščio) – Olando kepurę. Šis skardis nuo seno buvo orientyras jūreiviams ir žvejams. Čia atsiveria puikus jūros vaizdas su stačiais krantais ir akmenuotais paplūdimiais. Nuo skardžio gera stebėti virš jūros skraidančius paukščius.

Po neilgo poilsio vyko kūrybinė veikla. Savo patirtus įspūdžius mokiniai susiejo su Mikės Pūkuotuko pasauliu, kūrė mizanscenas, ieškojo raiškos būsimajam spektakliui „Žaidžiame Pūkuotuko pasaulį“. Grįždami dar spėjome aplankyti netoli Klaipėdos esantį zoologijos sodą.

Daug patyrę, puikiai nusiteikę kūrybinei veiklai sugrįžome namo, kupini idėjų ir noro jas įgyvendinti.

                Mokytoja Irena Drižilauskienė