Projekto „Europe – Our Home“ veiklos Ispanijoje

                     Sausio 15-22 dienomis Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos komanda (mokiniai ir mokytojai) vykdė Erasmus+KA229 projekto „Europe – Our Home” („Europa – mūsų namai“) tarptautines mokymo ir mokymosi veiklas C.R.A.Sierra de Alcaraz mokykloje Ispanijoje. Projekto tikslai yra kuo daugiau pažinti Europos šalių, jų kultūrą, praplėsti akiratį, gilinti bendravimo ir kalbėjimo anglų kalba įgūdžius, visa tai buvo įtraukta į susitikimo programą. Atvykus mus pasitiko projekto koordinatorius Sergio. Jis palydėjo į savivaldybei priklausančius svečių namus, kur buvo apgyvendinti visi projekto dalyviai. Mokykla „CRA Sierra de Alcaraz“ turi 5 skyrius gretimuose kaimuose. Klasės yra jungtinės. Mokyklos yra pilnai finansuojamos ir išlaikomos valstybės. Mokyklą pradeda lankyti nuo 3 metų ir tuo pačiu metu pradedama mokytis anglų kalbos, kuriai skiriamos 3 savaitinės pamokos. Aplankėme visus mokyklos skyrius ir susipažinome su mokytojais ir mokiniais. Šiltas mokinių ir mokytojų bendravimas paliko gerą įspūdį.

       Sekančią dieną veiklos vyko Albacete mieste, kuris yra Albacete provincijos centras. Kartu su gidu aplankėme Stebėjimo bokštą, kuriame yra biblioteka ir laboratorijos, tikrinančios geriamo vandens kokybę. Castilla-La Mancha  Botanikos sode mes sužinojome, kad čia auga labai daug augalų, kuriems gresia išnykimas. Apžiūrėjome miesto centrą. Apsilankėme slėptuvėje, esančioje po pastatu pačiame miesto centre, klausėme gido pasakojimo apie oro antskrydžius, kurie vyko Pilietinio karo metais. Nuvykus į gamyklą, gidas papasakojo apie alyvuogių auginimą ir stebėjome, kaip spaudžiamas ekologiškas alyvuogių aliejus. Aplankėme įspūdingą Virgen de Cortes vienuolyną, kuriam jau 800 metų. Nuvykus į aukštai kalnuose esantį Vianos kaimelį, aplankėme žymesnes vietas, viena iš jų buvo arena, kurioje vyksta korida. Vakare mes vaikščiojome po Alkarasą, klausėmės gido pasakojimų ir žavėjomės architektūra ir paminklais. Po to, jau visai sutemus, lipome dar aukščiau į kalnus ir teleskopo pagalba stebėjome dangaus kūnus. Apžiūrėję eksponatus Riopar bronzos muziejuje, vykome į aplinkosauginį centrą. Centro darbuotoja parodė ten esančius gyvūnus, maitino ir pasakojo apie juos. Po to grožėjomės vienu gražiausių Ispanijos krioklių,  vadinamu Mundo upės gimimas. Mokykloje vaikams vyko bendri užsiėmimai, jų metu jie sportavo, žaidė žaidimus, piešė plakatus ir dalinosi savo įspūdžiais.

       Paskutinę dieną veiklos vyko gamtoje, mokyklos „La Atalaya“ fermoje. Ten projekto dalyviai išbandė savo gebėjimus laipiojimo siena, šaudymu iš lanko, ekstremalių laipiojimų medžiuose. Bandė išeiti iš pabėgimo kambario. Čia jie gilino ne tik anglų kalbą, bet ir loginį mąstymą bei darbą komandoje.

Projekto užduotys atliktos, o kitos tarptautinės mokymosi ir mokymo veiklos turėtų vykti Italijoje.

Anglų kalbos mokytoja Sonata Pikienė

7 a klasės mokinių įspūdžiai iš Ispanijos

       Prieš pat išvykstant į Ispaniją labai nervinausi, galvojau kaip ten viskas bus, kaip gyvensim, kokie žmonės. Pirmą naktį ten nuvykus nieko per daug nepamatėme, tai spėjom tik įsikurti. Pirmą dieną atsikėlus pro langą pamatėm nuostabų vaizdą ir visą to miestelio Alcazaro grožį, bet išėjus pasivaikščioti buvo keistoka, nes miestelis buvo tylus, niekur nebuvo žmonių. Vėliau susibendravom su Ispanijos mokyklos projekto koordinatoriumi Sergio, kuris buvo labai linksmas ir šilčiausiai mus priėmė. Tai man labai patiko. Tiek, kiek teko kalbėti ir bendrauti, supratau, kad dauguma ispanų yra tikrai malonūs. Pirmos dienos ėjo lėtai, nes viskas buvo nauja ir negalėjome mėgautis viskuo. Tiesiog bandėme suprasti tą faktą, kad esame Ispanijoje ir bandėme įsikurti. Vėliau, kai apsipratome ir susipažinome su vaikais iš kitų šalių, viskas pradėjo labiau patikti ir laikas ėjo greičiau. Nors mūsų partnerių Ispanijoje mokykloje nėra  vyresnių vaikų, bet ir jaunesni vaikai buvo mieli, tik gal buvo sunkoka susišnekėti, bet svarbu, kad visi bandėme. Aplankėme daug gražių vietų, net nežinojau, kad Ispanija gali būti tokia įdomi. Kaip sakiau, man labai patiko visi žmonės ten, jie labai malonūs ir šilti, tik buvo keista, kad jie neskubėdami tiek daug valgo. Kur tik valgydavome, patiekalus nešė vieną po kito, bent paragavome daug Ispaniškų patiekalų! Paskutinę dieną verkėme, nes dar nenorėjome išvykti, ten buvo tikrai smagu, kad ir pavargę grįždavome, bet buvome pilni įspūdžių! Tikrai mėgavausi ten praleistu laiku, mielai dar kartą pakartočiau tokią kelionę su Erasmus+ programa! Niekuo nesiskundžiu, viskas labai patiko!!!

Akvilė

   Aš dalyvauju projekto „Europe – Our Home“ veiklose ir džiaugiuosi, kad vėl galima vykti pas savo partnerius. Šį kartą vykome į Ispanijos mokyklą. Atvykstant labai džiaugiausi, kad teko skristi lėktuvu ir patirti tokį džiugų momentą, kurį tikrai manau, daug kas nori pajusti. Važiuojant i Alcaraz, dar negalėjau patikėti tuo, kad aš esu Ispanijoje ir kad čia gyvensiu tikrai ilgoką laiką, per kurį patirsiu daug smagių akimirkų. Atvykome į viešbutį jau vėlai, tai tik norėjosi eiti miegoti. Kelios pirmos dienos buvo vėsokos miegoti, bet paskui viskas susitvarkė ir buvo super.  Atsikeliant rytais vaizdai pro miegamojo langą tiesiog akino ir stebino. Kiekvieną dieną Alcaraz ar kiti kaimeliai vis kažkuo nustebindavo. Visi kraštovaizdžiai, kalnai, kriokliai ar architektūra tiesiog buvo WOW!!! Patyriau, kad Ispanijos gyventojai yra labai malonūs ir draugiški visada pasisveikins, padėkos ar netgi kažkuo padės. Veiklos irgi buvo įdomios, jos tikrai įtraukdavo visų šalių vaikus į dalyvavimą ir užduotis. Esu labai laimingas, kad turiu galimybę dalyvauti tokiuose projektuose ir patirti tiek daug.

Dovydas

271749940_1085157768918780_1715701096117198571_n